فقه و اجتهاد

فقه و اجتهاد

مد محجوب، مسئله بودگی فقهی با تأکید بر کارکرد لباس مفهومی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده
دانش آموخته حوزه علمیه قم و دبیر گروه فقه هنر، رسانه و ارتباطات مجتمع آموزشی_پژوهشی ائمه اطهار ع، قم، ایران.
چکیده
از آنجایی که مد متواضع و پوشش محجوب در بین کشورهای اسلامی، روز به روز در حال پیشرفت است؛ افراد بسیاری این پوشش را پوشش اسلامی می‌دانند و نادانسته و به غلط از آن پیروی می‌کنند. در طرف دیگر، عده‌ای به دنبال اثبات این نکته هستند که اصلا دین در مورد مسئله پوشش، جز در مواردی مانند پوشش برای نماز، احکام نگاه و حجاب زنان برای حضور در اجتماع، نظر خاصی ندارد. نکته بسیار مهم در این بحث آنست که: هر چند لزوما کلیت مادست برخلاف تعالیم عفاف و حجاب نیست؛ اما برای مورد قبول بودن از جانب دین، باید نکات ریزی در آن رعایت شود. برای استخراج حکم دین در این‌گونه موارد، نمی‌توان هر عنوان را جداگانه متعلق فتوا قرار داد؛ بلکه باید مجموع این امور در فرایند حکم مورد بررسی و دقت قرار گیرند. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی ـ توصیفی سعی بر آن است که ابتدا نوع نگرش پیامبر9 و حضرات معصومین: به مسئله لباس و پوشش به درستی نشان داده شود و سپس چگونگی مواجهه فقیهان با مسائلی از  این دست تبیین شود تا مشخص شود که مسئله پوشش و لباس به لحاظ کارکردهای مختلف و متفاوتش به عنوان یکی از مسائل مهم فقه در  عرصه فرهنگ به شمار می‌رود.
کلیدواژه‌ها

ـ قرآن کریم
ـ نهج البلاغه، سید رضی، محمد بن حسین، (۱۳۸۷ش)، قم: انتشارات امام علی بن ابی طالب7، چاپ پنجم.
1.                    ابن هشام، عبد الملک بن هشام، (بی‌تا) السیرة النبویه، بیروت: دار المعرفة‌.
2.                    ابن‌بابویه، محمد بن علی، (1363ش)، من لا یحضره الفقیه، قم: نشر إسلامی وابسته به جامعة مدرسین.
3.                    انصاری، مرتضی بن محمدامین، (1419ق)، فرائد الاصول (رسائل) ، قم: مجمع الفکر الاسلامی، چاپ ششم. 
4.                    حائری شیرازی، محی الدین، (1396ش)، تفکر، قم: نشر معارف.
5.                    حر عاملی، محمدبن‌حسن، (1416 ق)، وسائل الشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه، قم: مؤسسة آل البیت: لإحیاء التراث، چاپ سوم.
6.                    خوانساری، سید احمد، (1355 ش)، جامع المدارک، تهران: مکتبة الصدوق.
7.                    طبرسی، فضل بن حسن بن فضل، (۱۳۷۲ش)، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، تهران: ناصر خسرو،  چاپ سوم.
8.                    طباطبایی حکیم، سیدمحسن، (۱۴۱۶ق)، مستمسک العروه الوثقى، قم: موسسه دار التفسیر.
9.       علیرضا جوادزاده و موسی نجفی، (1390ش)، حکم نافذآقانجفی، تهران: موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران.
10.  قمی، علی بن ابراهیم، (1404 ق‌)، تفسیر قمی، قم: دار الکتاب،‌ چاپ سوم‌.
11.  کلینی، محمدبن یعقوب، (1407 ق )، الکافی، تهران: دار الکتب الإسلامیه، چاپ چهارم.
12.  متقی الهندی، علاء الدین علی بن حسام الدین، (1401ق)، کنز العمال، بیروت: مؤسسة الرسالة، چاپ پنجم.
13.  مجلسی، محمدباقر، (1403ق)، بحارالانوار، بیروت: مؤسسة الوفاء، چاپ دوم.
14.   محدث نوری، میرزا حسین،  (1369ش)، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، قم: آل البیت:.
15.  محمدی ری‌شهری، محمد،  (1395ش)، میزان الحکمه، قم: موسسه فرهنگی دارالحدیث، چاپ پانزدهم، https://zibanews.com/penny-lane-coats؛ 30/04/2023، glamourmagazine.co.uk

مقاله

1. عشایری منفرد، محمد، ‌پژوهش‌نامه علوم حدیث تطبیقی، سال ششم، بهار و تابستان 1398، شماره 10.